ЛюбовьRakkaus

Любовь – такая простая, но в то же время сложная и необъятная тема! Чтобы поговорить о главном чувстве и концепции любви в финском обществе, мы пригласили авторов из совершенно разных областей – ученых, художников, журналистов, музыкантов. В этой теме - статьи, авторские высказывания и исследования о любви. Rakkaus on niin helppo, mutta samaan aikaan monimutkainen ja laaja aihe. Käsitelläksemme tätä tärkeää tunnetta ja sen konseptia suomalaisessa yhteiskunnassa me kutsuimme tämän numeron kirjoittamista varten henkilöitä täysin eri aloilta – tutkijoita, taiteilijoita, toimittajia, muusikoita! Täältä löydät kirjoittajien mielipiteitä ja tutkimuksia rakkaudesta.

Книги о любви / Kirjoja rakkaudesta
Lioubov Shalygina

Книги о любвиKirjoja rakkaudesta

Составить подборку книг, объединенных любовной тематикой, может показаться делом незамысловатым для любого читающего человека. Но если речь идет о финской концепции любви, то расколоть этот орешек далеко не так просто, как может сразу показаться.Kun tehtäväksi on annettu laatia kirjakatsaus, jonka aiheena on rakkaus, niin lukutoukasta se voi tuntua jopa liian helpolta tehtävältä. Mutta jos kyse onkin suomalaisen rakkauden konseptista, niin tämä ei enää olekaan helppo pähkinä purtavaksi.

Две стороны любви / Rakkauden kaksi puolta
Laura Koskimies

Две стороны любвиRakkauden kaksi puolta

Мы подготовили для вас плейлист. Нет, два плейлиста, ведь у нашей музыкальной подборки, как и у любви, – две стороны и две разные истории. Чтобы хорошего было больше, мы сделали плейлист «Встреча» на одну песню длиннее ;)Teimme teille soittolistan. Tai oikeastaan kaksi soittolistaa, sillä kuten rakkaudessakin, myös meidän musiikkivalikoimassamme on tällä kertaa kaksi puolta ja kaksi erilaista tarinaa. Ja jotta jäisimme plussan puolelle, teimme Kohtaaminen-puolesta yhden kappaleen verran pidemmän ;)

Любовь – это / Rakkaus on
Arto Tuunela

Любовь – этоRakkaus on

Ощущения хуже, чем после мальчишника в понедельник утром. Ты не спишь, не ешь. В животе словно бомба вот-вот разорвется и носишься с ней как чокнутый. Ты открываешься своему другу, который уже давно всё заметил: я думаю, что влюблен.Olo on surkeampi kuin polttariviikonlopun jäljiltä maana-taiaamuna. Et nuku etkä syö. Sisuksissasi kasvaa tunne, herkästi räjähtävä pommi, kannat sitä sekopäisenä. Paljastat ystävällesi, joka tosin on huomannut tolasi jo aikapäiviä sitten: taidan olla rakastunut.

Come as you are /
Diana Luganski

Come as you are

Меня всегда интересовал вопрос идентичности. Раньше в своих работах я также затрагивала темы гендера и сексуальности, но в последние годы эти темы отступили на второй план.Identiteettikysymykset ovat aina kiinnostaneet minua. Aikaisemmin käsittelin teoksissani myös sukupuolen ja seksuaalisuuden teemoja, mutta viime aikoina nämä aiheet ovat painuneet taka-alalle.

Любовь – там, где ты можешь быть самим собой / Rakkaus on siellä, missä voit elää itsesi näköistä elämää
Marianna Stolbow

Любовь – там, где ты можешь быть самим собойRakkaus on siellä, missä voit elää itsesi näköistä elämää

Любовь – это не одно чувство, а совокупность чувств. Любовь – не синоним счастья; одновременно у нас могут быть отношения, в которых мы получаем много любви, а сами мы при этом остаемся очень несчастливыми. Rakkaus ei ole yksi tunne vaan rypäs tunteita. Rakkaus ei ole synonyymi onnelle vaan meillä voi olla samaan aikaan hyvinkin paljon rakkautta antava ihmissuhde mutta olemme itse hyvinkin onnettomia.

Мечты и реальность – социальные классы в финской культуре отношений и любви / Unelmat ja todellisuus – luokka suomalaisessa parisuhde- ja rakkauskulttuurissa
Katriina Järvinen, Laura Kolbe

Мечты и реальность – социальные классы в финской культуре отношений и любвиUnelmat ja todellisuus – luokka suomalaisessa parisuhde- ja rakkauskulttuurissa

Родители обычно не хотят, чтобы их дети скатывались по социальной лестнице. В высших социальных кругах родители особенно тщательно следят за тем, не представляет ли влюбленность чада опасности для социального статуса семьи.Vanhemmat eivät yleensä halua lastensa putoavan luokkaportaita alaspäin. Erityisesti ylemmissä yhteiskuntaluokissa vanhemmat ovat tarkkoja siitä, onko lapsen rakastuminen riski perheen sosiaaliselle statukselle.

Кино о любви / Elokuvia rakkaudesta
Anisa Kettunen

Кино о любвиElokuvia rakkaudesta

Любовь всегда была вдохновением для мирового кинематографа, и финское кино – не исключение. Мы отобрали для вас финские фильмы, которые так или иначе обращаются к теме любви в разных ее проявлениях.Rakkaus on ollut kautta aikojen inspiraation lähde elokuvataiteelle ympäri maailman, ja suomalainen elokuvataide ei ole tässä poikkeus. Kokosimme listan suomalaisia elokuvia, jotka tavalla tai toisella käsittelevät rakkautta sen eri muodoissa.

Туве Янссон и любовь / Tove Jansson ja rakkaus
Eeva Putro

Туве Янссон и любовьTove Jansson ja rakkaus

Когда я писала сценарий фильма, мне не хотелось думать ни о продажах, ни об общественном мнении, так же, как и Туве Янссон, создавая свои произведения, не думала ни о чем другом. Мое видение Туве – взгляд из моей собственной души. Она во многом мне близка, и это повлияло на содержание фильма.En halunnut kirjoittaessani ajatella myyvyyttä tai yleisön mielipiteitä, sillä myöskään Tove Jansson ei ajatellut näin luodessaan taidetta. Katsoessani Tovea katsoin häntä oman sieluni silmillä. Monessa asiassa samaistuin häneen ja nämä asiat muodostivat elokuvani sisällön.

Эйно Лейно и Л. Онерва / Eino Leino ja L. Onerva
Eleonora Joffe

Эйно Лейно и Л. ОнерваEino Leino ja L. Onerva

Союз двух родственных душ, не скрепленный брачными узами, оказался долговечнее: Эйно Лейно всегда присутствовал в жизни и творчестве Онервы. К нему обращено ее стихотворение «Я клянусь», написанное незадолго до того, как Онерва окончательно связала свою жизнь с другим.Näiden sukulaissielujen liitto, jota ei koskaan sinetöity alttarilla, osoittautui kestävämmäksi: Eino Leino oli aina läsnä L. Onervan elämässä ja töissä. Onervan runo ”Ma vannon” on osoitettu Leinolle, ja se oli kirjoitettu vain hetkeä ennen kuin Onerva lopulta meni naimisiin toisen henkilön

Copyright © 2023 Cultura-Säätiö. Lintulahdenkatu 10, 00500 Helsinki, Finland