Куда идёт дизайн? / Minne muotoilu on menossa?

Jukka Savolainen. Kuvaaja: Konsta Leppänen

Для термина «дизайн» подобрать определение все труднее и труднее. В английском языке слово «дизайн» охватывает самые разнообразные области: от промышленного дизайна до моды, от предметного дизайна до графического, а также цифрового и стратегического дизайна и так далее. Области дизайна также принадлежит и архитектура и ее различные формы. Если вкратце, мы говорим об очень широкой области творческой практики, которая постоянно меняется, и поэтому точное её определение может показаться странным и ограниченным.

Однако объединяет все эти различные области дизайна их роль в формировании нашей окружающей среды, личной жизни и общественного устройства, в которых мы работаем. Дизайн – это ключ к пониманию сложных систем и к поиску решений повседневных проблем, и тех серьезных вызовов, которые всех нас затрагивают. Кроме того, это – инструмент чтобы сделать нашу жизнь гармоничнее, прекраснее, функциональнее.

Termiä muotoilu on yhä vaikeampi määritellä. Englannin kielessä sanalla "design" voidaan viitata hyvin erilaisiin asioihin, kuten teolliseen muotoiluun, muotisuunnitteluun, tuotemuotoiluun, graafiseen suunnitteluun sekä digitaaliseen ja strategiseen muotoiluun ja niin edelleen. Muotoilu terminä käsittää myös arkkitehtuurin eri muodoissaan. Puhumme siis hyvin laajasta luovan toiminnan alueesta, joka on jatkuvassa muutoksessa, ja siksi termin liittäminen yhteen tiettyyn määritelmään voi tuntua hankalalta ja rajoittavalta.

Näitä muotoilun erilaisia osa-alueita yhdistävä asia on kuitenkin niiden rooli ympäristömme, henkilökohtaisen elämämme ja sosiaalisten järjestelmiemme muovaamisessa. Muotoilu on väline luoda ymmärrystä monimutkaisista järjestelmistä ja löytää ratkaisuja sekä arkipäivän ongelmiin että meitä kaikkia koskettaviin vaikeisiin kysymyksiin. Se on myös keino tehdä elämästämme harmonisempaa, kauniimpaa ja toimivampaa.

В Финляндии хороший дизайн повсюду, и нам повезло жить в среде, где методы проектирования, ориентированные на пользователей, применяются в том числе и для создания инфраструктуры. Экологическая и социальная осознанность давно являются ценностями финского дизайна, и с течением времени они становятся все более важными.

Вопрос, вынесенный в заголовок – «Куда идёт дизайн?» – это не вопрос к профессии дизайнера и не к почитателям дизайнерских объектов, и не к тому, что считается хорошим дизайном. Этот вопрос касается всех нас. Дизайн идёт – или, по крайней мере, должен идти – туда, где он больше всего нужен нам как обществу и как личностям.

Если мы рассматриваем ценность дизайна на конкретных примерах, полезно обратиться к его различным областям. Я приведу три примера, которые, смею надеяться, немного прояснят роль дизайна и продемонстрируют тот широкий диапазон, с которым мы имеем дело.

Suomessa hyvää muotoilua on kaikkialla, ja saamme onneksemme elää ympäristössä, jossa käyttäjälähtöistä muotoilua on hyödynnetty myös infrastruktuurimme luomisessa. Ekologiseen ja sosiaaliseen vastuullisuuteen liittyvät kysymykset ovat jo pitkään olleet suomalaisen muotoilun arvoja ja ne ovat entistäkin tärkeämpiä tänä päivänä ja tulevaisuudessa.

Otsikon kysymys siitä mihin muotoilu on menossa, ei ole kysymys muotoilun ammattilaisille tai kysymys niille harvoille, jotka haluavat designesineitä, eikä kysymys siitä, mitä he pitävät hyvänä muotoiluna. Kysymys on tarkoitettu meille kaikille. Muotoilu on menossa, tai ainakin sen pitäisi olla menossa, sinne, missä me sitä yhteiskuntana ja yksilöinä eniten tarvitsemme.

Muotoilun arvoa tarkasteltaessa on hyvä ottaa esimerkkejä sen eri osa-alueilta. Avaan asiaa kolmella esimerkillä, joiden toivon valottavan hieman muotoilun roolia ja näyttävän, miten laajasta asiasta on kyse.

Состав коробки для новорожденного в 1957 году. / Äitiyspakkauksen sisältöä vuonna 1957. Saarinen, U. Museovirasto.

Состав коробки для новорожденного в 1957 году.Äitiyspakkauksen sisältöä vuonna 1957. Saarinen, U. Museovirasto.

Коробка для новорожденного (бэби-бокс). Дизайн как инструмент благополучия

Коробка для новорожденного (бэби-бокс), вручаемый всем будущим родителям, – это финский феномен, который в последние годы вызывает немалый международный интерес. Коробка, содержащая большое разнообразие детских товаров и одежды, представляет собой «набор для выживания», который облегчает жизнь родителей и дает им гарантии того, что все аспекты благополучной жизни младенца будут учтены. Однако кроме этого, личного, уровня у бэби-бокса есть еще одно измерение: это также социальный инструмент для улучшения и мониторинга благополучия родителей и новорожденных. Он тесно связан с сетью социальных услуг и моделями взаимодействия. Одним из достижений его внедрения («Коробка для новорожденного» появилась в 1949 году) стала значительно снизившаяся младенческая смертность и улучшение здоровья матерей.

Своими корнями традиция «Коробки» уходит в ценности Северных стран всеобщего благосостояния – важности хорошей и безопасной среды обитания для всех.

Äitiyspakkaus. Muotoilu hyvinvoinnin työkaluna

Äitiyspakkaus, joka annetaan kaikille lasta odottaville vanhemmille, on suomalainen ilmiö, joka on viime vuosina herättänyt kiinnostusta myös kansainvälisesti. Monenlaisia lastenhoitotuotteita ja vaatteita sisältävä laatikko on “selviytymispakkaus”, joka helpottaa vanhempien elämää ja varmistaa, että vauvan hyvinvointi on turvattu laaja-alaisesti. Tämän yksilön tason lisäksi äitiyspakkaus on myös keino parantaa ja seurata vanhempien ja vastasyntyneiden hyvinvointia yhteiskunnan tasolla. Se on tiukasti kytköksissä sosiaalipalveluihin ja niiden toimintamalleihin. Yksi etu on ollut lapsikuolleisuuden merkittävä lasku ja äitien terveyden paraneminen siitä lähtien, kun äitiyspakkausta alettiin laajemmin jakaa vuodesta 1949 eteenpäin.

Äitiyspakkaus on myös juurtunut syvälle pohjoismaisen hyvinvointivaltion arvopohjaan, joka pyrkii takaamaan hyvän ja turvallisen elinympäristön kaikille.

Nomen Nescio. Дизайн для личного комфорта

Nomen Nescio – современный финский модный бренд, ориентированный на минималистскую эстетику. Они шьют только черную одежду, на которой нет никакой внешней или внутренней маркировки, которая позволила бы как-то её идентифицировать как предназначенную определенному гендеру, статусу или возрасту. Гендерно нейтральный подход соседствует с экологическими ответственными методами выбора сырья и дальнейшего производства. Хотя черная гендерно нейтральная одежда нравится не всем, ключевая ценность равенства универсальна, очень своевременна и важна.

NOMENNESCIO.FI

Nomen Nescio. Muotoilulla mukavuutta omaan elämään

Nomen Nescio on suomalainen vaatemerkki, joka keskittyy minimalistiseen estetiikkaan. Merkki tekee vain mustia vaatteita, joissa ei ole sisä- tai ulkopuolella mitään merkkejä tai leikkauksia, jotka liittäisivät vaatteet tiettyyn sukupuoleen, ikään tai statukseen. Sukupuolineutraali lähestymistapa on sidoksissa ekologisiin arvoihin ja vastuullisiin raaka-aineisiin sekä tuotantomenetelmiin. Vaikka kaikki eivät innostukaan mustista sukupuolineutraaleista vaatteista, tasa-arvo on arvoperustana universaali ja erittäin tärkeä sekä ajankohtainen.

NOMENNESCIO.FI

144 Rain Cape. Nomen Nescio

144 Rain Cape. Nomen Nescio

Oodi, Центральная библиотека Хельсинки. Дизайн и архитектура для пользователя

Центральная библиотека Ооди, спроектированная ALA Architects в 2013 году, является ярким примером того, как современная архитектура и дизайн, используя подходы и инструменты, ориентированные на пользователя, помогли создать библиотеку, которая намного больше, чем просто место для чтения. Процесс проектирования библиотеки был большой задачей, которую взяли на себя сотрудники, город Хельсинки и другие заинтересованные стороны. Одним из ключевых компонентов работы было использование сервис-дизайна и его инструментов для полного понимания различных потребностей пользователей, преобразование этих потребностей и ожиданий и воплощение их в реальное место, а также в спектр услуг, в центре которого действительно находится пользователь.

Helsingin keskustakirjasto Oodi. Muotoilua ja arkkitehtuuria käyttäjälähtöisesti

Keskustakirjasto Oodi, jonka arkkitehtitoimisto ALA on suunnitellut vuonna 2013, on erinomainen esimerkki nykypäivän arkkitehtuurista ja muotoilusta, jossa käyttäjälähtöinen lähestymistapa on auttanut luomaan kirjaston, joka on enemmän kuin pelkkä kirjasto. Kirjaston suunnitteluprosessi oli iso työ arkkitehdeille, Helsingin kaupungille ja muille sidosryhmille. Keskeinen osa työtä oli käyttää palvelumuotoilua ja sen työkaluja, jotta saatiin ymmärrystä erilaisten käyttäjien tarpeista, ja jotta nämä tarpeet ja odotukset voitiin sitten muuntaa fyysiseksi tilaksi ja palvelukokonaisuudeksi, joka todella laittaa käyttäjän keskipisteeseen.

Oodi Central Library, Helsinki. Photo by Vadim Morozov on Unsplash.

Oodi Central Library, Helsinki. Photo by Vadim Morozov on Unsplash.

С помощью трех этих примеров я хотел подчеркнуть то, что ценностные основания дизайна исходят из ценностей нашего общества, а дизайн как творческая практика довольно чутко реагирует на современные проблемы, «витающие в воздухе». В самом лучшем своем изводе дизайн воплощает эти ценности и предлагает решения, которые улучшают нашу жизнь. Дизайн – в его самых разных формах – предназначен для всех нас.

Давайте вместе строить лучшее завтра с помощью дизайна!

Näiden kolmen esimerkin avulla halusin valaista sitä, että muotoilun arvopohja perustuu yhteiskuntamme arvoille ja että muotoilu luovana toimintana reagoi varsin nopeasti ajankohtaisiin kysymyksiin. Parhaimmillaan muotoilu herättää nuo arvot eloon ja tarjoaa elämäämme parantavia ratkaisuja. Muotoilu kaikissa eri muodoissaan on meitä kaikkia varten.

Rakennetaan yhdessä parempaa tulevaisuutta muotoilun avulla!

Copyright © 2023 Cultura-Säätiö. Lintulahdenkatu 10, 00500 Helsinki, Finland