Kuva: Puisen asuinrakennuksen sisäänkäynti Puu-Vallilassa.

Kuva: Ahola Harri, v. Puisen asuinrakennuksen sisäänkäynti Puu-Vallilassa. Helsingin kaupunginmuseo

«‎VALKONEN HIRVI» – значилось на двери квартиры. Белый лось. Любопытно, по какой федеральной программе это диво лесное заселили в обычную хельсинкскую многоэтажку, если в Финляндии нет ни федеральных программ, ни федерации. Соседние двери приоткрывали завесу тайны: на них были такие же таблички, но с менее звучными фамилиями. Так что жившая в вольере... в квартире пара Валконен и Хирви отличалась либо чувством юмора, либо ленью, помешавшей ей пожаловаться на порядок слов в домоуправление.

Для финнов таблички с именами жильцов на дверях или на почтовых ящиках – такое же естественное явление, как гигиенический душ в любом туалете. А разве бывает по-другому? Но для выросшего на шестой, а затем восьмой части суши вопрос звучит по-другому: а разве так можно? а это не опасно? а что, если меня кто-нибудь вычислит?

Понятие о приватности у каждого свое. В Германии, где люди руками и ногами держатся за личное пространство и личную информацию – и отчасти поэтому так сильно противятся повсеместному внедрению электронной оплаты, имена жильцов у входа в подъезд недоумения не вызывают. Им даже не кажется странным, что почтальон может оставить посылку у соседа, а не отнести в почтовое отделение. Даже больше: в немецких удостоверениях личности помимо стандартного набора есть не только адрес человека, но и его рост и цвет глаз. Подозреваю, что в Финляндии такой бы трюк не прошел. Хоть цвет глаз и при относительно близком контакте виден окружающим, слишком уж интимной кажется эта информация.

В то же время как немцы, так и финны отлично понимают, что за привилегию иметь планы на будущее и не получить битой от прохожего или дубинкой от полицейского надо чем-то поступиться. И чем-то очень ценным: приватностью или деньгами. Безопасность обеспечивается не только и не столько вооруженными людьми на каждом перекрестке, а открытостью общества.

”VALKONEN HIRVI” luki asunnon ovessa. Olisipa kiinnostavaa tietää, millaisen federaatiotason asutusohjelman seurauksena tuo metsien villieläin oli laitettu asumaan helsinkiläiseen kerrostaloon, etenkin, kun Suomessa ei ole federaatiota eikä siten federaatiotason ohjelmiakaan. Naapuriovet auttoivat salaisuuden jäljille: niissä oli samanlaiset kilvet, mutta vähemmän runollisilla nimillä. Niinpä tuossa häkissä… asunnossa asuvan Valkosen ja Hirvosen pariskunnan erotti muisti joko heidän huumorintajunsa, tai laiskuutensa, jonka vuoksi he eivät olleet pyytäneet isännöitsijää vaihtamaan nimien järjestystä.

Suomalaisille asukkaiden sukunimet ovessa tai postilaatikoissa on yhtä normaali asia kuin bideesuihku jokaisessa vessassa. Onko jossain muka toisin? Maailman kuudesosan, ja sitten kahdeksasosan, peittävässä valtiossa kasvaneelle kysymys kuuluu toisin: Voiko näin olla? Eikö se ole vaarallista? Entä jos joku löytää minut?

Jokaisella on oma käsityksensä yksityisyydestä. Saksassa, jossa ihmiset pitävät kynsin hampain kiinni yksityisyydestään, ja osin siksi niin vahvasti vastustavat kaikkialle levinnyttä sähköistä maksamista, asukkaiden sukunimet rappukäytävissä eivät herätä hämmennystä. Heistä ei ole edes outoa, että postinjakaja saattaa jättää lähetyksen naapurille sen sijaan, että veisi sen postitoimistoon. Esimerkkejä löytyy lisää: saksalaisilla henkilötietojen tarkastamista varten on tavallisten keinojen ja henkilön osoitteen lisäksi mahdollista kysyä myös hänen pituuttaan ja silmiensä väriä. En usko, että Suomessa voitaisiin kysyä sellaista. Vaikka silmien värin voi nähdä kuka tahansa suhteellisen läheisessä kanssakäymisessä, tieto vaikuttaa silti liian intiimiltä.

Samalla sekä saksalaiset että suomalaiset ymmärtävät erinomaisesti, että siitä etuoikeudesta, että pystyy suunnittelemaan tulevaisuuttaan, ja siitä, etteivät ohikulkijat käy kimppuun tai ettei poliisi tule pamputtamaan, täytyy maksaa jotenkin. Jollakin arvokkaalla: yksityisyydellä tai rahalla. Turvallisuutta ei varmisteta vain, eikä etenkään ensisijaisesti, aseistautuneilla ihmisillä jokaisessa kadunkulmassa, vaan yhteiskunnan avoimuudella.

Государство в Финляндии – это самая крупная страховая компания.

Suomen valtio on valtavan suuri vakuutusyhtiö.

Как и со страховым договором, радость от необходимости отдавать ей деньги, сиречь налоги, редко посещает ментально здорового человека, пока чего-нибудь не произойдет. Но жизнь – это, вообще, уже страховой случай, а отсутствие страха – такая же базовая услуга, как питание школьников или скоростной интернет.

Так сложилось, что неравенство в уплате налогов – это залог равноправия в обществе. Именно это, а не «‎загадочность» или «‎уникальность» души. Бывший епископ Турку Кари Мякинен еще в 2015 году говорил, что справедливое общество невозможно построить на благотворительности, и выражал готовность урезать свою зарплату за счет повышения налогов. А известный профессор Янне Саарикиви, который нередко в довольно провокативной форме высказывается по общественно-политическим вопросам, не раз призывал поднять ему налоговую ставку. «‎Хочу платить больше налогов. Хочу, чтобы на них финансировалась медицина, наука и образование. Хочу, чтобы на них поддерживалась не только экономика Финляндии, но и решались проблемы беднейших стран Евросоюза и всего остального мира. Раздражает, что в Финляндии такие низкие налоги», – писал он.

На чаше весов этого понимания есть две известные в Финляндии фамилии: Валруус и Херлин. Банкир Бьёрн Валруус не раз критиковал сельскохозяйственные субсидии, высказывался против финансирования высшего образования, называл помощь развивающимся странам «‎глупой и аморальной» и говорил, что в Финляндии слишком жесткое налогообложение, поэтому бизнес надо переносить в другие страны. Уравновешивает этот общественный безмен самая богатая финская семья Херлин, члены которой вообще редко появляются в публичном пространстве, но зато тихо через собственные фонды финансируют такие «‎бесполезные» с точки зрения Валрууса стороны жизни, как искусство и гуманитарные науки.

Ja kuten vakuutuksenkin kanssa, ihminen harvoin iloitsee siitä, että vakuutuksesta on pakko maksaa, eli maksaa veroja, ennen kuin jotain tapahtuu. Mutta elämä on kokonaisuudessaan vakuutusasia, ja pelon puuttuminen on sellainen peruspalvelu, kuten kouluruoka tai nopea nettiyhteys.

Epätasa-arvo verojen maksamisessa on tasa-arvoisen yhteiskunnan tae. Kyse on nimenomaan tästä, eikä sielun ”arvoituksellisuudesta” tai ”ainutlaatuisuudesta”. Turun entinen piispa Kari Mäkinen sanoi jo vuonna 2015, että oikeudenmukainen yhteiskunta ei voi rakentua hyväntekeväisyydelle ja ilmaisi valmiutensa maksaa palkastaan enemmän veroja. Ja usein varsin provokatiivisesti yhteiskunnallisia kysymyksiä käsittelevä professori Janne Saarikivi, on pyytänyt useamman kerran korottamaan veroprosenttiaan. ”Haluan maksaa enemmän veroja. Haluan, että niillä kustannetaan terveydenhoitoa, tiedettä ja koulutusta. Haluan, että niillä ei tueta vain Suomen taloutta, vaan ratkaistaan myös Euroopan Unionin köyhimpien maiden ja muun maailman ongelmia. On ärsyttävää, että Suomessa on niin matalat verot”, hän kirjoittaa.

Vaakaa tasapainottamassa on kaksi tunnettua suomalaista sukunimeä: Wahlroos ja Herlin. Pankkiiri Björn Wahlroos on toistuvasti kritisoinut maataloustukia, vastustanut korkeakoulutuksen rahoitusta ja kutsunut apua kehittyville maille ”tyhmäksi ja moraalittomaksi” sekä sanonut, että Suomessa on liian tiukka verotus, jonka takia liiketoiminta pitää siirtää muihin maihin. Tätä vastaan asettuu Suomen rikkain perhe, Herlinit, jonka jäsenet esiintyvät harvoin julkisuudessa, mutta jotka sen sijaan kaikessa hiljaisuudessa oman säätiönsä kautta rahoittavat Wahlroosin näkökulmasta ”turhia” elämän osa-alueita, kuten taidetta ja humanistisia tieteitä.

В целом, взросление – это процесс сознательного отказа от того, что делает хорошо только тебе, в пользу того, что делает хорошо многим – только не путая это с самопожертвованием ради утопии. Процесс, в результате которого из маленького беленького лосенка вырастает большой белый лось. Белый лось выделяется на фоне других и вызывает восхищение. Он может казаться уязвимым со своей громоздкой тушей на тонких ножках. Но не стоит обманываться: в случае опасности он готов защитить себя крепкими развесистыми рогами. Рогами, которые не покрываются десятилетиями мхом, а регулярно обновляются.

Kaikkiaan aikuistuminen on tietoista kieltäytymistä siitä, mikä on hyväksi vain itselle, sen hyväksi, mikä on hyväksi meille kaikille, ja olla sekoittamatta tätä utopian takia uhrautumiseen.  Tämä on prosessi, jonka tuloksena pienestä valkoisesta hirvestä kasvaa iso valkoinen hirvi. Valkoin hirvi erottuu muista ja herättää kunnioitusta. Se voi vaikuttaa hauraalta kannatellessaan isoa vartaloaan ohuilla jaloillaan. Mutta ei kannata hämääntyä: vaaratilanteessa se on valmis puolustautumaan vahvoilla haarautuvilla sarvillaan. Sarvillaan, joita ei peitä vuosikymmenien sammal, vaan jotka uudistuvat jatkuvasti.

Copyright © 2023 Cultura-Säätiö. Lintulahdenkatu 10, 00500 Helsinki, Finland